A tej tényleg élet, erő, egészség!

A tej kontinensünk egyik legnépszerűbb itala, ami remek, hiszen finom íze mellett tápanyagforrás is. Ha az elejétől szeretnénk venni, akkor az állatvilágban a tej az emlősök emlőmirigyeinek terméke, amelyek addig táplálják a kölykeiket tejjel, amíg a kölykök nem tudnak szilárd eleséget fogyasztani. Az ember is az emlősök közé tartozik, de ezt valószínűleg meg sem kell említeni.

 

A tehéntej az uralkodó tejfajta a világon, és a teljes tejtermelés 83%-át teszi ki. A tej 6 milliárd személy étrendjének képezi részét a világon. Energia, fehérje, aminosavak, de ásványi anyagok és vitaminok remek forrása is. A tej tápanyagtartalma széleskörű és több kategóriába osztható:

  •     Fehérje – tejsavó és kazein
  •     Szénhidrát – főleg laktóz
  •     Zsír – mono- és politelítetlen zsírok (omega-3 és -6 zsírsavak)
  •     Vitaminok – A-, D-, E-, K-, B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitamin, folsav és pantoténsav, betain és kolin
  •     Ásványi anyagok – kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, szelén, vas

 

És még néhány érdekes tény a tejről:

  •     A tejnek saját napja is van; június elseje a tej világnapja.
  •     India a legnagyobb tejtermelő
  •     A tej megakadályozza a savasságot, valamint csökkenti a stresszt és a fáradtságot.
  •     A tej az A-vitamin-tartalma miatt is különleges, amely fontos a bőr és az immunitás szempontjából.
  •     Nagyszerű B12-vitamin-forrás, amely az idegrendszerünk számára fontos.

 

Ha barmilyen kérdésed, véleményed van a témával vagy iskolatej programmal kapcsolatban, akkor írj bátran az iskolatej@farmtej.hu e-mail címünkre és lehető leghamarabb válaszolunk rá.