Süssünk - főzzünk valamit!

Az Ibránytej Kft. – nél az egészséges táplálkozás jegyében teltek a tavaszi hónapok. A rendezvények alkalmával becsatlakozott munkavállalóktól, és olvasóinktól rengeteg saját receptet kaptunk, amelyből most közzéteszünk néhányat receptajánlóként.


Készítse el receptjeinket a munkatársaink ajánlásával!

Rántott burgonya:

A burgonyát meghámozzuk, 1/2 cm-es darabokra szeleteljük, megmossuk és leszárítjuk. Ételízesítővel és a borssal befűszerezzük, és állni hagyjuk 1 órát, hogy a fűszer jól átjárja. Ezután bepanírozzuk a burgonyaszeleteket, és forró olajban aranybarnára sütjük. Húsok mellé köretnek vagy zöldségek mellé ajánlom!

Töltött burgonya:

hozzávalók:
    6 közepes burgonya
    5 dkg vaj
    1,5 dl tejföl
    15 dkg sajt (trappista, füstölt) --tetejére
    petrezselyem
    1 nagyobb fej lilahagyma
    só
    bors

A burgonyákat alaposan megsikáljuk.
Feltesszük egészben héjastól sós vízbe főni. Kihűlés után kettévágjuk, közepét kikaparjuk egy tálba.
A hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk, a petrezselymet szintén.
A burgonyát összetörjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.
Ha a mennyiség megkívánja, tehetünk bele több vajat vagy tejfölt.Tetejüket alaposan megszórjuk sajttal.
Kivajazott tepsibe vagy jénaiba tesszük, ropogósra sütjük.

 
kép forrása: yasmine-bazarja.blogspot.com 

Lecsó tojással:

Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük.
A megtisztított paprikát, miután a csumáját eltávolítottuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot felkarikázzuk.
Először a paprikát tesszük a serpenyőbe néha megkeverve pároljuk. Amikor már majdnem megpuhultak a paprikacsíkok, hozzáadjuk a paradicsomot is. Sóval és borssal ízesítjük.
Végül a felvert tojásokat ráöntjük a lecsóra és kevergetve pár perc alatt készre sütjük.

Kedvenc céklából készült ételeink:


Feleségem cékla salátája:

 A céklákat meghámozzuk, megmossuk, és kockákra, szeletekre vágjuk.
Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. A sóval, cukorral, köménymaggal ízesítjük és megfőzzük. A tűzről levéve rögtön belekeverjük a balzsamecetet, és ebben a lében hagyjuk kihűlni. Ha üvegbe tesszük, ugyancsak ezt a levet öntjük rá.

 
kép forrása: iny-csiklandozo.blogspot.com 

Borscs – leves az egészség jegyében   

    4 dkg vaj
    1 db vöröshagyma
    2 gerezd fokhagyma
    50 dkg cékla
    0.5 db zeller
    3 db paradicsom
    1 csipet cukor
    só
    1.5 liter húsalaplé
    40 dkg burgonya
    40 dkg káposzta
    50 dkg főtt marhahús
    2 evőkanál fehérborecet
    2 evőkanál frissen aprított petrezselyem
    2 dl tejföl

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és lassú tűzön 5 percig pároljuk.

Hozzáadjuk a felkockázott céklát, az apróra vágott zellert, a meghámozott, kimagozott és apróra vágott paradicsom felét, a cukrot és egy csipet sót, felöntjük 2 dl alaplével, majd fedő alatt közepes lángon fél órán át főzzük.

Ezalatt a cikkekre vágott krumplit és a legyalult káposztát a maradék alaplében puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl.

Hozzáadjuk a maradék paradicsomot, a felkockázott marhahúst és a céklás keveréket, és 10 percig forraljuk.

Hozzákeverjük az ecetet, ízlés szerint sózzuk, majd megszórjuk a petrezselyemmel. Tálaláskor a levest tányérokba merjük, és a tetejére tejfölt kanalazunk.


Kedvenc zöldséges ételeink legyen Ön, és családja kedvence is!

Próbálja ki, és írja le véleményét nekünk!Van Önnek is saját „egészséges táplálkozás jegyében” készíthető kedvenc receptje?

Küldje el Ön is nekünk, akár fotóval együtt is szívesen várjuk ajánlását!