Zsírszegény táplálkozással az egészségünkért!

Nem lehet eleget beszélni az emelkedett koleszterin és vérzsír szint veszélyeiről. Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az egészséges táplálkozás mellett, legalább annyira fontos a rendszeres testmozgás is a koleszterin szint rendben tartásához.


Erről, és további hasznos infókról szólt a dietetikus előadása az Ibránytej Kft. életmódtáborában is, amit június hónapban nagy érdeklődéssel fogadtak munkatársaink. A TÁMOP egészségmegőrző programjainkban már eddig is sokat beszéltünk az egészséges táplálkozásról, és a rendszeres testmozgásról, sőt munkatársaink is sok recepttel járultak hozzá az előző hónapokban a változatos, de egészséges étrendek kialakításához.

Vajon mivel lehet a vérzsír szinteket „kordában” tartani?
Természetesen fontos a megfelelő táplálkozás, a zsírok bevitelének optimalizálása. De mindemellett ajánlott a rendszeres testmozgás és a táplálkozás megreformálása is.

Lássuk, melyek a mozgásprogram megválasztásának szempontjai:

o    Kétségtelen, hogy a rendszeres mozgás számos jótékony élettani hatást alakít ki, azonban a kedvező változások kialakulásához időre – legalább 3-6 hónapra - van szükség.
o    A mozgásprogram célja a szív-érrendszer állapotának javítása. Ehhez állóképességi tréningre van szükség: pl. gyaloglás, kocogás, futás, evezés, sífutás, kerékpározás, úszás.
o    A kedvező élettani hatások, a HDL-koleszterin emeléséhez és az LDL-koleszterin, valamint a triglicerid csökkentéséhez, legalább 5x30 perces testmozgásra van szükség hetente..
o    Nagyon lényeges a fokozatosság elvének betartása, a mozgásprogram előtti bemelegítés és azutáni levezetés, majd az izomzat nyújtása. Ezeket a gyakorlatokat is gyakorolhattuk a közös edzéseken az életmódtáborunkban.
o    A rendszeres testmozgás önmagában nem túl hatékony a szív-érrendszeri betegségek prevenciója szempontjából. Szükség van a kiegyensúlyozott, csökkentet zsír- és só tartalmú diétára, a dohányzás mellőzésére és a stressz hatások levezetésére is.
Rendszeres mozgás hatására a triglicerid és LDL-koleszterin szint csökken, valamint a HDL (védő)- koleszterin szint emelkedik. A kedvező változások hozzájárulnak a szívegészség megőrzéséhez.

Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért:

A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást. 
A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokokként szerepelnek a fejlett társadalmakban. Ennek nem kellene így lennie, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne.
Az egészséges életmóddal, nemcsak a koleszterinszintünket tarthatjuk egészséges értéken, de vérnyomásunkat, testsúlyunkat, vércukrunkat, vérzsírunkat is.

A leghasznosabb étrend

Zsírbevitel. Az étrendben alacsony legyen a zsírbevitel, különösen vonatkozik ez a telített zsírokra. A napi kalória-bevitelt tekintve a zsírfogyasztás ne haladja meg a 30 százalékot.

A leghasznosabb ételek. Van néhány olyan étel, melyek jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre, segítenek a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint elleni küzdelemben, ezek fogyasztását részesítsük előnyben:
•    brokkoli,
•    hal és halolaj,
•    zöld leveles zöldségek,
•    citrusfélék,
•    sárgarépa,
•    rostdús ételek, gabonaőrlemények.
A tudatos táplálkozásnak része a tudatos vásárlás.

Legyen a bevásárlókosarunkban:

•    Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.
•    Gabonaőrlemény a rostok fedezésére 
•    Rizs, lehetőleg barnarizs.
•    Gyümölcs, szárított vagy fagyasztott is lehet, 
•    Zöldség, lehet szárított vagy fagyasztott is, de a legjobb választás a friss zöldség, 
•    Ásványvíz vagy cukor, és tartósítószer hozzáadása nélkül készült 100%-os gyümölcslé.
•    Alacsony zsírtartalmú tej. ( Az Ibránytej Kft. ajánlásával  )
•    Sovány sajt. ( Az Ibránytej Kft. ajánlásával  )
•    Sovány joghurt. ( Az Ibránytej Kft. ajánlásával  )
•    Bőr nélküli szárnyas hús.
•    Hal.
•    Jó minőségű margarin. ( Az Ibránytej Kft. ajánlásával  )
•    Jó minőségű növényi olaj magas hőfokon való sütéshez, pl. napraforgó, repce.
•    Extra szűz olívaolaj salátákhoz, sütéshez az olíva olaj nem javasolt.


Éljen egészségesen!

Ön milyen eszközöket tart fontosnak az egészsége megőrzése szempontjából?

Étkezésére vagy testmozgására helyezi inkább a fő hangsúlyt?

Írja meg nekünk véleményét mennyire tartotta hasznosnak a TÁMOP program elemeit?

Melyik tetszett leginkább?